Make your own free website on Tripod.com
HRVATSKI KATOLICKI CENTAR

"SV.NIKOLA TAVELIC"

  KAPELICE                           86-90 Brisbane Rd , St.Johns Park 2176 NSW, Sydney , Australia

     Home ] Uvod ] Crkva ] Dom ] [ Kapelice ] Novosti ] Kontakt ] Foto album ] Hrvati u Australiji ]

IZ POVIJESTI 
Družbu sestara Klanjateljica Krvi Kristove osnovala je sveta Marija De Mattias, koju je Sveti Otac papa, Ivan Pavao II. proglasio svetom 18. svibnja 2003. godine u Rimu. Sveta Marija De Mattias rođena je u Val-lecorsi, u Italiji 4. veljaće 1805. godine. Od djetinjstva je pokazivala posebnu sklonost pobožnosti te je na propovijedanje Misionara Krvi Kristove sv. Gašpara del Bufalo počela razmišljati o tome kako pomoći »dragom bližnjemu« koji je u to vrijeme bio u raznim opasnostima duše i tijela. Osjetivši u sebi da je Bog zove da učini nešto za mladež i djecu svoga kraja i toga vremena, osnovala je Družbu sestara Klanjateljica Krvi Kristove 4. ožujka 1834. godine u malom mjestu Acuto, u Italiji. Družba se vrlo brzo širila najprije po Italiji, a onda i po drugim zemljama. Danas sestre Klanjateljice djeluju u više od 40 zemalja, na svim kontinentima.

Prve sestre Klanjateljice stigle su u Bosnu, Budžak, kraj Banja Luke iz Feldkircha u Austriji 7. 10. 1879. godine. Sestre su se dale odmah na posao i ubrzo su uvidjele što im je činiti kako bi ostale vjerne karizmi i duhu Utemeljiteljice, a to je rad sa siromašnim djevojčicama i mladeži. I tu su se brzo snašle i proširile svoje djelatnosti gotovo po cijeloj Bosni radeći na opismenjavanju tadašnje mladeži i djece.

Našoj generalnoj poglavarici u Rimu, Majci Lei Corrade je stiglo pismo 14. 2. 1963. od vlč. Franje Lodete iz Njemačke, koji je bio u posjetu Hrvatima u Australiji kod vlč. Josipa Kašica u Clifton Hillu u Melbourneu, s molbom da pošalje nekoliko svojih sestara za socijalni i pastoralni rad medu Hrvatima u Australiji. Časna je majka generalica pristala da u Australiju podu četiri sestre. 

 

 KAPELICA GOSPE TRSATSKE

Izgradnja kapelice bila je u planu iz sasvim praktičnih razloga. Prvi je razlog pučka pobožnost.Naši su vjernici iz Domovine donijeli običaj paljenja zavjetnih svijeća pred slikom ili kipom svetaca, napose Blažene Gospe. Zbog toga smo u crkvi, upravo s tom svrhom bili uredili "Kutić Gospe Sinjske". No,to se vrlo brzo pokazalo nepraktičnim , jer su od dima svijeća pocrnjeli ne samo okolni zidovi ,nego čak crkveni strop koji je visok skoro deset metara . Drugi je praktičan razlog u vezi s liturgijom : kada bogoslužni propisi odredjuju ili predvidjaju mogućnost procesije , onda se govori o "nekom prikladnom mjestu" , čak o " manjoj crkvi " gdje obredi počinju i odakle procesija polazi.

Kad je došlo vrijeme da se kapelicom kompletira sakralni prostor našega centra , u domovini su bile priprave za proslavu sedamstoljetnoga jubilea svetišta Gospe Trsatske (1291 - 1991) pa je nekako najprirodnije bilo da kapelica bude posvećena Gospi Trsatskoj. Kapelica je izgradjena 1991. godine a natpis na pročelju kaze : "DOM KRALJICE MIRA 1291- 1991".

U izgradnju kapelice uključili su se svojim velikodušnim darovima svi naši vjernici. Glavnu sliku su darovali štovatelji Gospe Trsatske s otoka Krka, a vitraje Gospe Olovske i Gospe od Skrpjela zavjetni su dar obitelji Nedjeljka i Ane Dedović s poluotoka Pelješca.

Nasuprot ulaznim vratima je velika slika , zapravo triptih, kojega središnji dio predstavlja Gospu Trsatsku : na lijevom dijelu triptiha prikazana je "Majka Kraljevstva" , kraljica Jelena , sa svetištem Gospe od Otoka u rukama , a lijevo je kralj Zvonimir , koji u rukama drži zabat s likom Bogorodice , poznat kao Pralik Gospe od Velikoga zavjeta . I triptih je izveden u tehnici vitraja , ali on ne služi kao prozor nego je neprestano osvijetljen svjetlom.

Zidovi su kapelice obloženi sivim mramorom, a strop cedrovinom. Prednji zid kapelica - onaj na kojem je triptih - tekstovno je i likovno obogaćen. Na lijevoj su strani u mramor uklesani i smeđe obojeni poznati stihovi iz velebne pjesme Vladimira Nazora "Vjesnik" (Zdravo , ti puna radosti...). Desno je uklesana slika koja predstavlja jedrenjake u ( riječkoj ) luci i Trsat kao "grad na gori ", kojim dominira upravo Gospino svetište. Ponad tih jedrenjaka i grada na gori , iznad triptiha i Nazorovih stihova , širinom cijeloga prednjeg zida uklesano je i zlatom obojeno zvjezdano nebo ; blistaju pred nama zvijezde koje se , uz silni vatromet , istom odvajaju jedne od drugih , zvijezde repatice , vidimo i Helijev komet i mnoštvo sitnih zvijezda s noćnog neba .Dva vitraja kapelice na dva pokrajna prozora prikazuju dva posebno draga hrvatska marijanska svetišta ; onaj s lijeva Gospu Olovsku i njezino svetište, a onaj s desna Gospu od Skrpjela s crkvicom i bokokotorskim zaljevom.

Na sredini kapelice je oltar od bijela mramora .Menza počinje na polovici heksagonalnog stupa ; na tri njegove prednje plohe uklesana su tri motiva iz Međugorja.

Na stražnjem zidu kapelice , upravo iznad ulaznih vratiju, uklesan je u mramor spomen-tekst koji izražava sadašnji (vrijeme domovinskog rata ) prijelomni trenutak naše povijesti; tjeskobu Domovine izložene barbarskom ratu i nepokolebljivo pouzdanje u našu Gospu ,"pobjednicu u svim bojevima Gospodnjim".

Tekst spomen - ploče u Kapelici Gospe Trsatske :

U vrijeme slavlja sedamstoljetnog jubileja prijenosa nazaretske kućice na Frankopanski Trsat , godine od rodjenja Isusa Krista Kralja mirotvorca +1991.-kada su posljednji barbari, predvođeni sotonom, ocem laži ubojicom ljudi od početka , namjerili unistiti zemlju i narod Hrvata , što milošću Božjom do danas ostade vjeran savezu mirotvorstva sklopljenu u davnini s papom Agatonom - vjernička zajednica sv. Nikole Tavelića u Sydney-u živi ogranak domovinskim ratom ugrožena Hrvatstva , koje suočeno s nehajem političara i nemoću diplomacije , jedinstvenije nego ikad ispovjeda vjeru u Boga spasitelja i zagovor njegove i naše majke Marije , podiže u čast Kraljici mira i viteškim braniteljima Hrvatske ovo zdanje , zavjetni spomen naših tjeskoba , zalog sigurne nade i trajne zahvalnosti što će ona , najvjernija odvjetnica Hrvatske ,štovana upravo u Trsatskoj duhovnosti kao Sveta Mati domovine , Sveta Mati slobode i utvrda mira satrti glavu zmaju paklenome i našoj domovini , Bogu uvijek vjernoj Hrvatskoj , podariti slobodu i mir u istini , pravdi i ljubavi.

SAMOSTAN I KAPELICA SRCA ISUSOVA

Hrvatske časne sestre , Klanjateljice Krvi Kristove, koje su prije više od trideset godina došle za svojim sunarodnjacima pod nebo Južnog Križa , prodale su svoju kuću u gradskoj četvrti Casulla i u vrijeme dok se još crkva gradila, podigle svoj samostan Srca Isusova , koji je smješten preko puta ulaza u crkveno parkiralište. Samostan je blagoslovio i svečano predao sestrama na upotrebu Mijo Škvorc, pomoćni biskup zagrebački. Samostan je prostrana kuća katnica. Na katu su sobe sestara, a u prizemlju je kapelica, prostorija za grupne sastanke , gostinjska soba, blagovalište i kuhinja.

Umjetničko rješenje kapelice dao je akademski slikar i projektant Ante Starčević iz Zagreba. Posebni pečat kapelici daje golemi viraj koji zauzima cijeli zid u pozadini oltara. Viraj se sastoji od četiri dijela. Prvi dio idući s lijeva na desno predstavlja tlocrt Australije, obojen žarkom narandžastom bojom koja predstavlja suhoću i žarko sunce toga kontinenta , zatim nad Australijom je obris srca, što predstavlja lančić kakav nose sestre klanjateljice kao znak svoje posvete. Na drugom dijelu prikazan je raspeti Krist i Blažena Djevica Marija pod križem. Na trećem dijelu je prikazana utemeljiteljica Bl.Marija de Mattias. Ona kleči okrenuta prema Raspelu , od kojega je crpila životnu snagu, a iznad nje je Duh Sveti u liku goluba. Na posljednjem dijelu viraja vide se dječak i djevojčica, koji hrle prema Majci Utemeljiteljici. To je prikaz apostolata zapuštene djece, za koju su se sestre posebno brinule.

Osim u Sydney-u sestre Klanjateljice djeluju u Adelaidu i Canberri. U Sydney su došle iz Melbourn-a 1977. godine i nastanile se u gradskoj četvrti Casula. Saznavši da im se u pastoralnom centru sv. Nikola Tavelića otvara veliko polje apostolata, prodale su kuću u Casuli i sagradile sadašnju kuću , odnosno samostan.

U St. John's Parku ima pet hrvatskih sestara. Sve su sestre uključene u pastoralni rad crkve te drže vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike , za mladež i odrasle, vode zaručničke pouke , pohadjaju obitelji i bolesnike , a jedna sestra vodi Dom umirovljenika u susjedstvu crkve . Sestre takodjer rade u hrvatskim etničkim školama, a jedna sestra vodi Australsko - hrvatski socijalni ured.
 

   na pocetak stranice                                                          

                                                           Copyright © 2003-2007 Noky internet team. All Rights Reserved