Make your own free website on Tripod.com
HRVATSKI KATOLICKI CENTAR

"SV.NIKOLA TAVELIC"

  DOM UMIROVLJENIKA  86-90 Brisbane Rd , St.Johns Park 2176 NSW, Sydney , Australia

     Home ] Uvod ] Crkva ] [ Dom ] Kapelice ] Novosti ] Kontakt ] Foto album ] Hrvati u Australiji ]

KORISNI SAVJETI

Akreditacija od strane Udruge Starackih Domova NSW -a raspoznaje one domove koji se strogo pridrzavaju pravila Udruge , sto predstavlja garanciju stanovniku Doma javnosti i drzavnim ustanovama, da je Dom prosao sve moguce ispite i da je u skladu s uvjetima visokog standarda Udruge.

Za vise detalja obratite se na Aged Care National Information Line on:1800 500 853 na Hrvatskom jeziku

Address:

24-32 Runcorn Street,St Johns Park 2176 NSW

Web Address:

www.cardinalstepinacvillage.com

E-mail Address:

cardinalstepinacvill@bigpond.com

Phone Numbers:

Hostel:02 9823 3855

Fax:02 9610 6690

Nursing Home:02 9753 0333

Fax:02 9753 0958

 

 DOM UMIROVLJENIKA "CARDINAL STEPINAC VILLAGE"

U susjedstvu crkve sagrađen je dom umirovljenika , odnosno starački dom. Nazvan je po blaženiku Alojziju Stepincu.Inicijativu za izgradnju doma dali su odbornici koji su vodili izgradnju crkve, odnosno koji su petnaestak godina ranije sagradili društveni dom - Hrvatski klub "Kralj Tomislav".To je bilo podkraj 1985.godine, dakle u vrijeme kada su samo rijetki pojedinci mislili na povratak u domovinu.

Pripreme su potrajale nekoliko godina , a radovi su počeli 1989.godine. Radili su najvećim dijelom naši ljudi i to dijelom za plaću, a dijelom dobrovoljno. Dom nije jedna kuća odnosno zgrada , nego pravo naselje. Na središnju zgradu , u kojoj je smještena uprava , kuhinja , blagovalište i velika dvorana za dnevni boravak, nadovezuju se dvije vrste stanova: garsonjere za samce i nešto veći stanovi za bračne parove. Svaki stan se sastoji od predsoblja , čajne kuhinje , sobe i vlastitog sanitarnog prostora . Moguće je da bolje stojeći pretendenti za stanovanje u domu umirovljenika sagrade u naselju vlastitu kuću. To je treća vrsta stanova i stanovnika.

Starački dom nosi ime po prijatelju siromaha i velikanu novije hrvatske povijesti,Slugi Božjem kardinalu Alojziju Stepincu i službeni mu je naslov "Cardinal Stepinac Village"  što znači Naselje "Kardinal Stepinac". U različitim fazama izgradnje Dom su blagoslovili šibenski biskup Srećko Badurina i nadbiskup zagrebački kardinal Franjo Kuharić.

Dana 8. rujna 1991. godine bila je potpuno dovršena jedna kuća, koja je odmah primila dvije stanovnice. Polako su se dovršavale i ostale kuće , te je konačno na blagdan sv.Franje , 4. listopada 1992. bilo izvršeno službeno otvorenje i blagoslov Doma u nazočnosti predstavnika australske crkvene i državne vlasti. Dom može primiti 150 stanovnika .

 Sada je Dom maksimalno popunjen, što je bio dovoljan razlog za daljnja ulaganja i proširenje Doma.Tako je na dan blaženoga Alojzija Stepinca 8 .veljače 2004. svetom misom a zatim blagoslovom gradilišta obilježeno proširenje Hostela.

Traba napomenuti da uprava Doma veoma uspješno održava visoki standard usluge zahvaljujući profesionalnoj i neprekidnoj brizi osoblja za stanovnike doma

 

                                                                      

 

                                                   Copyright © 2003-2007 Noky internet team. All Rights Reserved